Två Top Ten-recept från Finland

Jag har aldrig blivit besviken då jag har lagat ett klassikerrecept som hållit sig populär i decennier och återges i en tidning. Det är av någon anledning i finska tidningar jag hittar dessa pärlor.
 
Först Finlands mest populära skinkpaj genom tiderna.
Nyp ihop 150 g margarin, 4 dl vetemjöl, en halv tsk salt och 1 dl riven ost. Tillsätt 1 dl kallt vatten och blanda. Låt degen vila en stund i kylskåpet, annars är den ohanterbar.
Tryck degen på ett bakplåtspapper på ugnsplåten. Stick hål med gaffeln och stek i 225 grader, 10 minuter i nedre delen av ugnen.
  
Strimla en paprika och hacka en purjolök. Stek dessa i olja. Tillsätt 350 g strimlad skinka. Strö dessa på pajbotten, och därefter 4 dl riven ost. Avsluta med att sprida över en blandning av 2 dl creme fraiche, 2 dl matlagningsgrädde, 2 ägg, en halv tsk salt och 3 tsk pepparmix.
Stek i 200 grader i mitten av ugnen, i 20 minuter.
Vi var så hungriga att vi var tvungna att äta lite innan jag tog foto! Och det var gott!☺
 
 
Denna rabarberpaj hörs också vara i sin egen klass.
Vispa ihop 150 g rumsvarmt smör och 1 dl socker. Sist vispa med ett ägg. Blanda med 3 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver. Låt kallna lite i kylskåpet och tryck sedan i en standardstor springform. Jag gjorde kanter av degen men de forsvann totalt så det lönar sig inte. Förgrädda några minuter, för mig var 5 min otillräckligt så det blev 9 minuter.
 
Blanda 2 dl gräddfil, en halv dl socker, 1 ägg och 1 tsk vaniljsocker. Sprid på botten. 
Skala och hacka ca 2 dl rabarber, blanda den med lite socker och potatismjöl och strö sist över pajen. Grädda i 200 grader, 30 minuter i mitten av ugnen.
Jag hade ingen rabarber så det blev några dl röda vinbär som jag blandat med 1 dl socker.
Låt pajen kallna och ta ihop något. Riktigt gott!
 
 
Visa fler inlägg