Mat och bak

Vissa dagar är helt enkelt motigare än andra. Hur kan en hel dag bara försvinna utan att man har gjort någonting speciellt?
Att fara till affären och INTE har skrivit allt man ska ha på listan är att be om problem. Men att även glömma det som står på listan är snäppet värre.
Morsdag till ära var mina barn borta, dock kommer två av dem hem ikväll. Jag gjorde en frukttårta som vanligtvis är jättefin, idag vet jag inte.
 
 
Tårtan ska ha 3 lager. Fukta med saft. Fyll med jordgubbssylt och mosad banan, samt en blandning av vaniljkräm och vispad grädde.
Klä tårtan med vispad grädde och strö mandelflarn/mandelkross på kanterna. Sprid över frukt enligt bild. Det blir också väldigt fint med kiwi, några bananskivor och passionfruktshalvor, som inte rymdes med denna gång.
Slutligen vispa och koka ihop 1 dl och 2 msk gelesocker multi tillsammans med 1 dl svag saft. Låt koka upp, 30 sekunder, låt sedan svalna men ej stelna. Skeda över frukten och låt stelna i kylskåp. Gott och fint.
 
Därefter gjorde jag en sk Tortano från Leila Lindholms A Piece of Cake. Min favoritbok vad gäller bakning förresten.
Blanda ihop 15 g färsk jäst, 3 dl ljummet vatten, 2 msk olivolja, 1 msk honung och 1 msk flingsalt.
Tillsätt så småningom 2,5 dl durumvetemjöl och 4 dl vetemjöl special. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. 
Tryck ut degen till en rektangel ca 1 cm tjock. Kavla inte. Strö över 200 g skivad mozzarella, 200 g lufttorkad skinka, kärnfria oliver, hackade soltorkade tomater och en kruka färsk basilika (blad alltså.)
Rulla ihop degen till en rulle. Rulla sedan ormen kring sig själv, som ett @. 
Starta ugn 250 grader. Låt ormen jäsa 30 minuter till under en duk. Strö mjöl på den.
Sänk ugnsvärrmen till 200 grader och styr ormen i ugnen på en bakpappersklädd plåt. Grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen.
 
 
 
Visa fler inlägg