Sommarmiddag

Vi tar det som vi haver, det är ett bra recept! Den här maträtten, kycklingen, är min mans favoriträtt.
Jag gjorde en potatisgratäng ur eget huvud.
 
 
Skala och skiva potatisar i ganska tunna skivor. Lägg till lite morotsstrimlor/små morötter och förkoka allt i saltat vatten i några minuter. Förkoket ska man kanske vara försiktigare med om potatisen är väldigt mjölig, eller mandelpotatis, men jag personligen gillar inte hårda potatisskivor i gratängen.
Lägg allt i en smord ugnsform. Ugn 175 grader.
Pressa med ca 3 skalade vitlöksklyftor och smula med blåmögelost, t ex Aura, Gorgonzola eller Saint Agur. Blanda ihop lite lätt. Lägg till smörklickar och häll över en burk grädde. Salta och peppra. Strö över lite av t ex Västerbottensost. Grädda i mitten av ugnen 40-50 min. Strö över flingsalt och klipp över gräslök eller vårlök efter ugnen.
 
Goda citronkycklingen
 
 
Tina upp och rensa en påse kycklingfileer. Dela dem ev på längden om de är stora. Platta till dem med handen och rulla dem i vetemjöl (ett utmärkt tips för att köttet ska bli saftigt!) Salta och peppra. Lägg dem i stekpannan och låt dem få färg på båda sidor. Vänd bara en gång så att mjölet inte lossnar. Strö över finrivna skalet av en citron och saften av densamma. Låt småputtra under lock på låg värme upptill en timme! Strö över persilja och låt puttra en liten stund till.
Kycklingen blir god i smaken och dessutom så mör att den bara faller isär.
Servera med sallad!
Visa fler inlägg