Favoriter till självhjälpsböcker

Bloggvännen Monnah.se går genom sin bokhylla. En annan vän Helena vill ha feelgood-läsning (hon har också en blogg, Änglakraft). Så jag har också tagit en titt i min bokhylla. Det är med böcker som det är med kläder- det kommer nya hela tiden i min bokhylla respektive garderob. Och eftersom jag vet att vissa böcker, även om de var bra, kommer jag aldrig att läsa igen, så är det många gånger lika bra att skicka vidare det goda. I bästa fall kan en medmänniska lika glad som jag blev en gång.
Men vissa böcker blir speciella för en, som en del av ens personlighet. Man vill återvända om och om igen, kanske med långa mellanrum, och varje gång hittar man någonting nytt.
Aleksis Kivi Sju bröderna, Mika Waltari Sinuhe egyptiern, Kahlil Gibran Profeten, Michael Ende Momo och Russell Hoban Musen och hans barn är några exempel.
Och naturligtvis mina favorit"rysare" Corinne Hoffman Vita massajen och Jon Krakauer Tunn luft. Samt alla Muminböcker av Tove Jansson! Alla dessa böcker har format min personlighet och tanke- och känslovärld såsom den är just nu.
Men det finns även andra typer av böcker- livstilsböcker, faktaböcker, uppslagsböcker, eller ska vi kalla dem självhjälpsböcker. Jag har några oersättliga favoriter som jag förvarar i min bokhylla.
 
 
1. Deepak Chopra: Livets 7 andliga lagar. Lite svårläst och svårbegriplig, men å andra sidan kort. Om man tar sig tid så kan man börja ana vad författaren menar, och varför det tar lite tid att komma in i boken beror på att saker han förklarar är subtila och svårbegripliga. Men inte desto mindre sanna för det. Jag har inte hittat samma vinklingar på livet någon annanstans än just i denna bok.
 
2. Rhonda Byrne: Hemligheten. Amerikans bestsäljare som bitvis är naiv och "billig". Tänk positivt så blir du fri från din cancer. Eller att vi alla har samma förutsättningar och de som har "lyckats" har gjort det tack vare sin egen förträfflighet. Samt det eviga amerikanska idealiserandet av pengar. Oj, nu blev jag nästan provocerad. Men- boken är lite smårolig ändå, och uppmuntrar till positivt tänkande vilket man aldrig kan ha för mycket av.
 
3. Tommy Hellsten: Flodhäst i vardagsrummet. En klassiker där författaren myntar begreppet medberoende och "flodhäst" i en missbrukarfamilj. Han befäster också ett begrepp, barnegenskap, som är helt grundläggande i hur vi lever vårt liv, hur lyckliga vi är, hur sanna vi är och vad vi har för förhållande till universums stora hemlighet.
 
4. Ingalill Roos: Energitjuvar. Allt omkring oss handlar om relationer, och energier. Vad känns bra och vad känns dåligt? Ger en kontakt mig energi eller tar den min energi? Vi alla kan vara både givare och tagare av energi, i olika konstellationer. Men gud bevare att fastna i att vara en ständig tagare, eller ständig givare för den delen. Det finns så gott om energitjuvar i denna värld, att det är viktigt att vara på sin vakt och lära sig sätta gränser. Ingen annan gör det åt en!
 
5. Dan Josefsson och Egil Linge: Hemligheten. En bok om anknytningsteorin i barndomen, och hur den tidiga anknytningen påverkar våra vuxna relationer. Anknytningsmönster delas i 3 huvudsakliga grupper: Trygg, Undvikande (otrygg) och Ambivalent (otrygg). Mycket pedagogisk och begriplig bok.
 
6. Dan Josefsson och Egil Linge: Den mörka hemligheten. Påbyggnad av förra boken. Denna gång inkluderas ännu mörkare barndomshistorier, dvs regelrätta trauman, som har tendens att spöka senare i livet. Många av oss har sådana. Tangerar Flodhäst i vardagsrummet, se ovan.
 
7. Marie Kondo: Kon Mari, Spark of Joy. Hur ska man kunna rensa och ordna effektivt om man inte har en metod att gå efter? Jag hade aldrig lyckats i närheten så bra utan en vettig genomtänkt filosofi i botten! Att sortera bland sina ägodelar och göra sig av med en del av dem är inte bara mekanisk rensning, det är en djupare process. Den stora rensningen hos mig var 2017 men effekten håller i sig ännu. Tack vare Konmari håller sig både bokhyllan och garderoben ständigt aktuella.
 
8. Anders Hansen: Hjärnstark. De gångerna då det känns motigt att gå och träna räcker det att jag påminner mig om den massiva bevisningen för positiva effekter av fysisk aktivitet, vilket är så bra sammanfattat i denna bok inklusive referenser. En viktig bok om än kanske inte en bladvändare.
Visa fler inlägg